OL/KA-153 – Podhorní vrch – 847m. n. m.

OL/KA-153, Podhorní vrch 847m. n. m.

Podhorní vrch je, resp. byl takovou mou osobní výzvou. Minulý rok (2015) se mi ho z několika důvodů nepodařilo aktivovat do OKFF-0833 a tak jsem si od letošního roku sliboval aktivaci úspěšnou.

Vyrážel jsem z kempu Betlém kde trávím vždy poslední týden v srpnu (Holice prominou), autem je to kousek cesty. Jen nesmíte z kempu následovat navigaci, která vás první 2 kilometry povede po lesní cestě (no, spíš takové větší pěšině), abyste pak najeli na silnici, po které kdybyste jeli ihned, tak jsem tam určitě dřív a pohodlněji. Prostě se zase ukazuje pravda, v podobě hesla “Zkratkou je to sice dál, ale o to horší cesta”. Tady to sice dál nebylo, ale o to ta cesta byla horší 🙂

K Podhornímu vrchu se dostanete odbočkou ze silnice u Mariánských Lázní. Cesta je to opravdu tak tak pro jedno auto, a tak když se máte vyhýbat, je to zážitek. Na úpatí kopce je něco jako parkoviště, a odtamtud je nutné jít pěšky asi 700m do opravdu mírného kopce (se závěrečnou tečkou, of course).

Počasí se opravdu vyvedlo, mimo lesní podrost bylo 30-35°C, obloha bez mráčku. Po celou dobu jdete v lese, tam to bylo příjemné. Konečný úsek je pak v podobě schodů vytesaných do skalního masivu a tam už stromy pomalu končí. Těsně před schody si můžete povšimnout obydleného stavení, kde pravděpodobně bydlí obsluha vysílače pro rádio Egrensis a jak jsem si všimnul, letos také nově technologie na mikrovlnné spoje.

Ještě dopoledne jsem se zaobíral myšlénkou před aktivací kopce do GMA a OKFF strávit aspoň půlhodinku pokoušením PMR pásma, protože podmínky UHF věštily dobré šíření a nějaký hezký DX mohl být na spadnutí - na kopce na tomto pásmu vyrazilo poměrně dost lidí a jejich QTH byly zajímavé. Nějaké DXy se tak i podařily, ale ne mě 🙂 Třístoličník - Praděd (288 km na PMR - hezký výkon!)

Tuto myšlénku provětrat PMR jsem opustil okamžitě po výstupu nahoru. Vyhlídka je tvořena vápencovou skálou a jak do ní to sluníčko pražilo celý den (nahoře jsem byl ve cca 13:00), teplota se tam vyšplhala odhaduji možná i na 50°C. Nic pro mne, jsem tvor který nejlépe funguje při teplotě 22-25°C a během 3 minut jsem byl zpocený jak myš. Extrémní teplo mi opravdu neděůá dobře a tak jsem zvolil taktický ústup pod vrchol, kde se oproti loňskému roku skvěla opravená turistická “odpočívna” a stromy okolo slibovaly bezproblémové natažení véčka. To se nakonec podařilo skoro na centimetry přesně.

Bohužel, nějaký dobrák kromě kultivace odpočinkového místa vysypal okolí téměř plážovým pískem, takže písek byl posléze naprosto všude. A to jsem tam byl asi první návštěvník, protože mne vítala tabulka “Čerstvě natřeno” (což se nakonec ukázalo naštěstí jako stará informace a barva byla již zaschlá). No, nechci to vidět po návštěvě pár dětí.

Po vztyčení antény a zapojení vysílacího zařízení jsem zběžně proladil pásmo, a předpověď opravdu nelhala. Rušení v základu tak 4S, s výkyvy na obě strany. Při aktivaci jsem si také všimnul periodicky se opakujícího opravdu silného rušení (9+20), které se oprakovalo každých zhruba 20 minut a trvalo tak 10-20 vteřin. Původce rušení se mi vyslednovat nepodařilo, ale pravděpodobně ho má na svědomí nějaké čerpadlo v chladicím zařízení výkonového zesilovače vysílače rádia Egrensis a ostatní mikrovlnné techniky, kterou je stožár obklopen opravdu hustě. Prostě QTH ne zcela přející radioamatérskému provozu. Ale i ty podmínky taky udělaly své.

Na začátku vysílání chodily stanice na výzvu spořádaně, dokud se nepodařilo mne protlačit do clusteru. Není se čemu divit, podle záznamů tuto OKFF lokalitu ještě nikdo neaktivoval a tak pileupy na sebe nenechaly dlouho čekat. Občas jsem si připadal jako v Jiříkově vidění, protože stanice která mi burácela 9+20 se během relace ztratila někam na hranici čitelnosti a tak jsem z 5 značek napoprvé četl asi tak 2-3, jinak vše na druhý, třetí, i pátý pokus. O slabších stanicích nemluvě. PIleupy přicházely ve vlnách, a tak jsem nikdy nečekal dlouho na další. Dokonce jsem zjistil, že můj deník má asi nějaký přivolávač stanic - pokud jsem si v pauze rozkliknul nějaké již udělané QSO, s tím že do něj dopíšu nějaké upřesňující údaje, okamžitě se nějaké stanice ozvala 🙂 Toto se mi stalo za odpoledne asi 10x a to už se za náhodu nedá považovat 🙂

Výsledkem mého snažení bylo 120 spojení, převážně středoevropská klasika, a kupodivu bylo velmi málo S2S stanic. Takže ve výsledku celkem úspěch. Bohužel jsem během této aktivace pořídil ani jednu fotografii, nahoře mne to v tom vedru vůbec nenapadlo (dobře, napadlo, ale v tom vedru jsem byl líný tahat foťák z útrob batohu) a cesta od parkoviště není zajímavá, takže se budu snažit zase někdy příště.