OK/ST-001 – Praha, 862 m.n.m.

OK/ST-001 - Praha - 862 m.n.m.

Nápad zdolat Prahu ve mě dřímal již delší dobu. Přece jen, je to kopec, na kterém byl letecký radar již od II. světové války a zkušenost říká, že z takových kopců na kterých byla nějaká podobná vojenská technologie to funguje. Taky to byla z pohledu GMA prvoaktivace, a to jsem si nemohl nechat ujít.

Jako výchozí bod jsem zvolil parkoviště v obci Nepomuk nad Rožmitálem pod Třemšínem. Nepomuk je taková "lufťácká" vesnička plná chat a chalup. S otevřením Brd veřejnosti je vidět, že se místní přizpůsobili zvýšené návštěvnosti, a tak se dá snadno občerstvit jak v místní hospodě, tak i u některých chalup, kde vznikly především cyklistické "občerstvovny" protože Nepomuk leží na jedné z hlavních cyklistických brdských tras.

Z parkoviště vede nahoru udržovaná lesní silnice, po které jsem se vydal mírným stoupáním do brdských lesů. Trasa od výchozího bodu až na vrchol měří necelé 3 km, z toho je asi 1 km stoupání poměrně prudší, jinak je to taková procházka.
Cesta vede po celou dobu poměrně udržovanými cestami, kromě právě zmíněného stoupání, které se koná po kamenité cestě protkané kořenovou soustavou stromů. V tomto "stoupacím" úseku je po pravé straně k vidění velké množství mravenišť, jak čerstvých tak i starších a opravdu velkých. Dá se říci, že tak od poloviny kopce je každých 20-30 kroků jedno. Tady je vidět, že zatím se na přírodě zde civiizace podílela jen malou měrou a doufejme že to tak zůstane.

Po vystoupání po kamenité cestě se trasa lehce svažuje až k rozcestí na kterém se dáme doprava a po silnici vystoupáme až k meteorologické věži. Vrchol Praha není klasickým vrcholem, ale jedná se v podstatě o malou náhorní plošinu. Od meteorologické věže - je zde umístěn srážkový a bouřkový radar - je na vrchol nutno pokračovat ještě asi 200 m severně. Přístup k vrcholovému bodu není obtížný, ale jedná se o úzkou lesní pěšinku lemovanou hustým porostem a borůvčím. Borůvek lze zde nalézt opravdu hodně.

Samotný vrchol je místo poměrně malé a s přihlédnutím k provozu turistů jsem zvolil k vysílání studnu, která se nachází asi 60 m od vrcholu a je kolem ní větší prostor na bezpečné natažení antény. U samotného vrcholu by bylo možné asi jen, pokud by se tam ty zástupy turistů nevyskytovaly.

Za zmínku ještě stojí i zbytky bunkru z II. světové války, odkud je opravdu krásný výhled na západ a sever, jinak je celý vrchol Praha zalesněný.

Vysílání jsem zahájil ve 14:OO SELČ a "langsam" stylem jsem pokračoval až do 17:00. Pokračoval bych asi i déle, baterie bylo pořád dost, ale začalo trochu rušení a provoz na pásmu se lehce zvrhnul do IOTA závodu.
V deníku se objevilo 41 spojení, ORB 1854 km na Krétu a i jedno SA6BQS/MM od západního břehu Švédska.

Počasí bylo po celou dobu vysílání nakloněno, střídavě bylo slunečno a lehce zataženo, což jsem uvítal, protože teplota byla okolo 26 st. C ve stínu.

Cesta na vrchol - mapa